Špenátový quiche

24.01.2021

Poslední dobou jsem pekl hodně sladkých pokrmů, tak jsem si chtěl dnes trochu odpočinout od sladkého a udělat něco zimního. Hned mě napadnul quiche. Quiche vždy zahřeje tělo i duši. Kdysi dávno v 16. století chtěl pekař upéct chleba, ale měl moc málo těsta, tak těsto upěchoval do formy, pomazal máslem, posypal sýrem a dal péct. Tento recept se proslavil až ve Francii, kde chlebové těsto nahradili křehkým a nasypali do koláče francouzské speciality. Vtip spočívá v tom, že do něho můžete dát prakticky cokoliv, proto mě ho hrozně baví dělat , protože tam prostě chybu neuděláte. 

Špenátový quiche
Špenátový quiche


Toto je má verze quiche a budete na něj potřebovat:

- 175 g hladké mouky

- 100 g vychlazeného másla

- 1 žloutek

- trochu soli

- 4 lžíce studené vody

Na náplň:

- 250 g mražených špenátových listů 

- 200 g goudy

- 2 vejce

- 250 g smetany na vaření

- 20 g slaniny krájené

- sůl a pepř

- libovolné koření - já použil trochu bazalky

Postup:

1. Máslo smícháme s moukou nejlépe v kuchyňském robotu, ale ručně to jde taky.

2. Přidáme vejce, vodu a vypracujeme hezké těsto. Pozor, těsto se bude trochu lepit, nechte ho lepivé. Těsto necháme odležet nejméně hodinu v lednici, nejlepší je však přes noc.

3. Na pomoučněné pracovní ploše vyválíme tenké těsto a upěchujeme do formy. 


Postup na náplň:

1. Předehřejeme troubu na 180° horkovzduch.

 2. Dáme si na pánev špenát a dusíme 5 minut společně se slaninou. Vyjmeme a dáme do mísy.

3. Nastrouháme goudu a přidáme ke špenátu. 

4. Rozšleháme vejce ve smetaně a přidáme ke špenátu.

5. Přidáme koření dle chuti a směs důkladně promícháme.

6. Směs vlijeme na těsto a pečeme 30 minut.

7. Necháme vychladnout, aby koláč udržel tvar.


Dobrou chuť!

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky