Špenátový quiche
Poslední dobou jsem pekl hodně sladkých pokrmů, tak jsem si chtěl dnes trochu odpočinout od sladkého a udělat něco zimního. Hned mě napadnul quiche. Quiche vždy zahřeje tělo i duši. Kdysi dávno v 16. století chtěl pekař upéct chleba, ale měl moc málo těsta, tak těsto upěchoval do formy, pomazal máslem, posypal sýrem a dal péct. Tento recept se proslavil až ve Francii, kde chlebové těsto nahradili křehkým a nasypali do koláče francouzské speciality. Vtip spočívá v tom, že do něho můžete dát prakticky cokoliv, proto mě ho hrozně baví dělat , protože tam prostě chybu neuděláte.
Toto je má verze quiche a budete na něj potřebovat:
- 175 g hladké mouky
- 100 g vychlazeného másla
- 1 žloutek
- trochu soli
- 4 lžíce studené vody
Na náplň:
- 250 g mražených špenátových listů
- 200 g goudy
- 2 vejce
- 250 g smetany na vaření
- 20 g slaniny krájené
- sůl a pepř
- libovolné koření - já použil trochu bazalky
Postup:
1. Máslo smícháme s moukou nejlépe v kuchyňském robotu, ale ručně to jde taky.
2. Přidáme vejce, vodu a vypracujeme hezké těsto. Pozor, těsto se bude trochu lepit, nechte ho lepivé. Těsto necháme odležet nejméně hodinu v lednici, nejlepší je však přes noc.
3. Na pomoučněné pracovní ploše vyválíme tenké těsto a upěchujeme do formy.
Postup na náplň:
1. Předehřejeme troubu na 180° horkovzduch.
2. Dáme si na pánev špenát a dusíme 5 minut společně se slaninou. Vyjmeme a dáme do mísy.
3. Nastrouháme goudu a přidáme ke špenátu.
4. Rozšleháme vejce ve smetaně a přidáme ke špenátu.
5. Přidáme koření dle chuti a směs důkladně promícháme.
6. Směs vlijeme na těsto a pečeme 30 minut.
7. Necháme vychladnout, aby koláč udržel tvar.
Dobrou chuť!